понедељак, 17. јун 2013.

Погода (време, временска прогноза)

Колико сте пута у животу, по завршетку оног блока о спорту на Дневнику 2, чули реченицу „Можеш да пребациш, крај је дневника, сада ће Време“.
Код нас та временска прогноза не игра неку битну улогу, бар не свакодневну. Временска прогноза се прати искључиво ако је наишао неки период нестабилности у погледу исте. Она се прати у руалним срединама пред неке радове, било да су они на пољу, ливадама итд. Али у тим руалним срединама су људи научили да неким, мени никада јасним, способом знају када ће неко погоршање или побољшање. У сваком селу постоји пар људи који увек знају какво ће време бити сутра, а ако ћемо искрено ти сеоски метереолози понекад погоде боље „погоду“ од оних из разних хидрометеролошких завода.
На Чукоткој владају нека друга правила. Овде се време прати практично из сата у сат, дана у дан. Промене времена су тако неочекиване да је људима из неких других средина тешко да се навикну и ако су дуго овде.
Устајем спремам се на посао, поглед на огроман прозор у стану, време прелепо. „Ову „тању“ ћу јакну“, из навике помишљам и одевам. Силазим са петог спрата, одлазим на доручак. Већ се полако кајем, почео је ветар. „Можда ће проћи, ко да се враћа на пети спрат“, лењи Црногорац помишља. „Да сам на првом, сигурно бих се вратио и обукао „дебљу“, топлију јакну“. Живео сам дуго на првом, па се никада нисам вратио. Долазак на посао, осећам кишу у ваздуху. Ево је и она. Почиње лаганим интезитетом, као да се загрева. Убрзо пљусак, провала облака, праћен прејаким ветром. После престанка ветра и кише, чини се, због појаве магле, да неће бити више никаквих падавина. Али сада постаје некако хладније. Грејалица појачана, враћање послу. Крај радног времена, поглед кроз прозор.
„А не могу да верујем, опет овај (  ) снег.“

НЕ ПРЕБАЦУЈ, НИЈЕ ГОТОВ ДНЕВНИК!!!

Нема коментара:

Постави коментар