уторак, 18. јун 2013.

Чукотка кроз историју- Древни период


Пре десет хиљада година Чукотку су населили први људи. То су била племена која су из јужнијих крајева дошла у ове крајеве у потрази за новим ловиштима. Некада су Аљаска и Чукотка биле спојене, није постојало мореуза међу њима, чиниле су један еко систем. Тај еко систем, који данас зову древна Берингија, се доста разликовао од овога садашњег, био је прекривен шумама и пољима на којима су пасли мамути, носорози, бизони и северни јелени. Верује се да је део тих људи отишло даље и да су у ствари они први становници до тада ненасељеног подручја Америке, тј да су то преци Индијанаца. Сличност у култури, веровањима и физиномији лица и тела је превелика, тако да, и ако још увек трају истраживања, може се рећи да је истина.
Топљењем глечера (период Велике глацијације) ниво воде је постепено растао и потопљавао ту равницу и везу између Чукотке и Аљаске тј Азије и Северне Америке. Дошло је до спајања Северног леденог (Арктичког) и Тихог океана, што је проузроковало даљу промену климе и еко система. Дошло је до отопљавања, а самим тим и до постепеног изумирања крупних дивљачи, мамута, носорога и бизона. Верује се да је то био преломан период у историји Чукотке. Људи су били принуђени да пређу на лов јелена, медведе и ситније дивљачи, али и до тада њима непознатом риболову.
Судећи по археолошким налазиштима, племена нису живела живот сталних сеоба што због недостатка животиња за транспорт, што због тешког и спорог организовања живота на новом месту. Свака сеоба је била, искључиво, проузрокована недостатком хране, ако је ловни и риболовни живот изненада осиромашен. Дешавало се да умре цело племе због изненадне промене у навици кретања крда јелена. Сем подела на различите нације, Северни народ се дели још и на оне привржене, опредељене животу уз море, опредељене да им риболов буде основна делатност и на оне  континенталне, привржене тундри, којима је основна делатност лов на дивљач.
Године 1975, совјетски научници су направили прву археолошку експедицију. Најсачуваније доказе су нашли на острву Врангел, делу земље који је припадао остататку древног еко система Берингија. Пронашлу су на острву доказ древне културе, доказе о животу и начину живљења, који има много тога заједничког са древним културама народа Северне Америке. Установљено је да већи део пронађеног датира из периода 2000 година п.н.е. На острву Врангел живели су искусни риболовци, који притом нису живели у изолацији већ су одржавали културни контак са удаљеним пределима, највероватније до Гренланда.

 Чукотка је, још увек у великој мери, неистражена у сваком смислу, па и археолошком. Постоји много велики броје петроглифа (цртежа на стенама) који су основа и полазна тачка сваке приче о животу овог храброг народа, народа који хиљадама година опстаје на овом прелепом, али, мало је рећи, суровом пределу. Народ који са правом себе назива „ПРАВИМ ЉУДИМА“.

Нема коментара:

Постави коментар